Potrebujeme zákonné daňové zvýhodnenie prepitného?

Prečítať článok:

Rýchlosť čítania:


Dňa 23. augusta 2024 predložila do národnej rady skupina poslancov za Slovenskú Národnú Stranu novelu viacerých zákonov upravujúcu daňové zvýhodnenie prepitného. Novela sa dotkla ihneď troch predpisov – Zákonníka práce, Zákona o dani z príjmov a Zákona o používaní elektronickej registračnej pokladnice.

Cieľ novely je známy – znížiť daňové zaťaženie zamestnancov pracujúcich v gastrosektore

Sme toho názoru, že pokiaľ bude novela prijatá, dosiahneme úplný opak. Podstatou prepitného bola vždy jeho neformálnosť a absencia regulácie. Vďaka nim si jeho prijímatelia dokázali optimálne nastaviť systém jeho prerozdeľovania a vyplácania. To, že šlo o príjem automaticky “oslobodený” od daní a odvodov, netreba ani zdôrazňovať. Zákonná regulácia prepitné o túto otvorenosť a flexibilitu pripraví. A tým, že sa ustanoví aj maximálna výška oslobodenia od dane (pretože práve to sa navrhuje), daňové zaťaženie zamestnanca v skutočnosti narastá. Takže hoci dopady regulácie prepitného budú rôzne, zníženie daňového zaťaženia zamestnancov k nim patriť určite nebude.

V prípade, ak by ste mali viac otázok k tejto téme, pokojne nám napíšte.

* Právne rady zadarmo? Áno, v našom newslettri! Prihláste sa na jeho odber na stránke vyššie a dostávajte od nás pravidelne praktické a užitočné rady a tipy.

Značky: , ,

Máš rád výzvy a chuť neustále napredovať?

Pridaj sa k nám a pracuj s nami

Viac informácií
Napíšte nám

Ak máte akúkoľvek otázku, napíšte nám a my sa Vám ozveme.

    Podmienky ochrany osobných údajov nájdete TU