Zrušenie bezpodielového spoluvlastníctva (BSM) a prerušená/pozastavená živnosť

Prečítať článok:

Rýchlosť čítania:


Nedávno sme sa pri rušení BSM stretli so zaujímavou otázkou. Občiansky zákonník ustanovuje, že pokiaľ jeden z manželov získal oprávnenie na podnikateľskú činnosť (napr. živnosť), súd na návrh BSM zruší. Poviete si, že je to jednoduché a jasné. Vo väčšine prípadov áno. Ale…

Aj v takomto, na prvý pohľad jasnom ustanovení, môžu vystať záludné otázky. V našom prípade mal jeden z manželov živnosť pozastavenú alebo tiež ľudovo povedané prerušenú. Teda ju v tom momente aktívne nevykonával. Zákon jasne ustanovuje, že na zrušenie BSM stačí, aby jeden z manželov získal oprávnenie. Pozrime sa ale na zámer/ducha ustanovení o zrušení BSM. Možnosť relatívne jednoduchého zrušenia BSM pre prípad, ak jeden z manželov podniká, je tu preto, že podnikateľ ručí za svoje záväzky celým svojim majetkom. Preto má druhý manžel, väčšinou nepodnikateľ, možnosť zrušiť BSM a ochrániť tak spoločný majetok. Ak je ale živnosť pozastavená, riziko vplývajúce z ručenia majetkom odpadá. No zároveň platí, že jeden z manželov oprávnenie získal. Situácia sa tak javí už menej jasná, ako na začiatku.

Keď sa pozrieme do obchodného zákonníka na definíciu podnikateľa, zistíme, že podnikateľom je napr. osoba, ktorá podniká na základe živnostenského oprávnenia. V prípade nášho klienta, ktorý má živnosť pozastavenú, však nie je možné reálne podnikať, t. j. vykonávať podnikateľskú aktivitu.

Ako v tomto prípade postupovať? Naša práca nás naučila, že nie je možné odpovedať 100%-ne na všetky otázky. V tomto prípade veľmi závisí od súdu, ktorý vec dostane na stôl. Ten má 2 možnosti, ako postupovať:

a) Prísne formálne – v tom prípade, prelustruje živnostenský register. Zistí, že oprávnenie na podnikanie bolo vydané. Teda bude mať za to, že podmienky sú splnené a BSM zruší.
b) Menej formálne – zoberie do úvahy aj ďalšie skutočnosti, ktoré sme uviedli vyššie. A teda situáciu vyhodnotí, že podmienky na zrušenie BSM nie sú splnené a žalobu zamietne.

Preto, pokiaľ je to čo i len troška možné, odporúčame živnosť obnoviť. Minimálne na čas rozhodovania o zrušení BSM. Vtedy máme istotu, že konanie bude prebiehať hladko. V opačnom prípade, budeme musieť počkať, ako to vyhodnotí súd. A môže sa stať, že zistíme, že sme žalobu podávali zbytočne.

* Právne rady zadarmo? Áno, v našom newslettri! Prihláste sa na jeho odber na stránke vyššie a dostávajte od nás pravidelne praktické a užitočné rady a tipy.

Značky: , ,

Máš rád výzvy a chuť neustále napredovať?

Pridaj sa k nám a pracuj s nami

Viac informácií
Napíšte nám

Ak máte akúkoľvek otázku, napíšte nám a my sa Vám ozveme.

    Podmienky ochrany osobných údajov nájdete TU